Opis pasme

Opis

     Tibetanski terier ima videz kompaktnega, močnega, srednje velikega psa z bogato kuštravo dlako. Splošna pojava tipičnega TT-ja daje občutek uravnoteženosti.

     Ima zmerno veliko glavo z močnim gobcem srednje dolžine. Lobanjski del ni ne izrazito zaobljen ne plosk. Velike in temne oči so precej narazen. Uhlja »V« oblike sta dobro odlakana in nastavljena precej visoko ob strani lobanje. Ne glede na barvo dlake so nos in obrobe oči vedno črni.

     Ima kompaktno in mišičasto telo, ki daje kvadratni videz, kar pomeni, da je višina vihra enaka dolžini hrbta. Plečna višina pri samcih naj bi bila 36 – 41 cm, samice naj bi bile nekoliko nižje. Telesna teža psa standardne višine naj bi bila nekje med 9,5 in 11 kg. Vsekakor mora biti teža nekje v sorazmerju z velikostjo psa.

     Rep je visoko nastavljen, dobro odlakan in nošen v loku nad hrbtom.

     Ena od bolj nenavadnih značilnosti tibetanskih terierjev so široka, okrogla in ploska stopala, kakršne težko najdemo pri drugih pasmah psov. So idealna za plezanje v gore in v snegu delujejo nekako kot naravne krplje.

     Telo tibetanskega terierja pokriva bogata dvojna dlaka. Spodnja, podlanka, je mehkega volnastega otipa in ga varuje pred vremenskimi vplivi, gornja, krovna dlaka pa nekako spominja na človeške lase. Lahko je ravna ali valovita, nikakor pa ne kodrasta ali svilena. Dovoljene so vse barve in njihove kombinacije razen čokoladne in jetrne. TT-ji v stanovanju dlake praktično ne izgubljajo.

     »Lasje« na temenu so dolgi in padajo naprej preko oči. Dolge in močne trepalnice varujejo oči in omogočajo odličen vid tibetanskega terierja.